Styckningsdetaljer Nöt

I vår köttlåda av nöt hittar ni olika styckningsdetaljer. Detaljerna är indelade i fyra kategorier ädel, stek, långkok och färs. Bilderna nedan är fotograferade utav Svenskt Kött.

Köttkategori – Ädla detaljer

 

Entrecóte

Entrecóten sitter mellan högreven och ryggbiffen på djurets framdel. Entrecoten har precis som högreven mycket insprängt fett, marmorering. Detaljen levereras i bit, vilket gör att den kan tillagas hel eller skivad, efter ert önskmål.

Oxfilé

Oxfilen sitter på djurets bakre del av ryggraden. Är den möraste detaljen på oxen. Grilla eller stek den hel eller i medaljonger.

Ryggbiff

Ryggbiffen sitter mellan entrecóte och rostbiff och är djurets långa ryggmuskel. Vi levererar den i bit med fettkappa. Bryn den på högvärme på alla sidor och gör det med salt. Lägg den sedan i ugnen på ca 120°C tills den har en innertemperatur på ca 50°C.  Ta sedan ut den och låt den vila i ca 10 minuter i folie.

Rostas

Rostas är den mindre delen på Rostbiffen och den möraste av de två. Detaljen levereras i bit. Kan tillagas som en oxfile och passar även bra till att använda till råbiff.

Köttkategori – Stekar

Upload Image...

Bavette

Bavette är den inre muskeln på oxens kålapp (flanksteken är den yttre muskeln). Passar utmärkt att grilla medium rare, gärna marinerad med vitlök, färsk timjan, olivolja samt peppar salt.

Bog

Bogen sitter på djurets främre del. Det är en mager detalj med fyllig och rund köttsmak. Bog lämpar sig väl till att laga klassiker såsom porterstek, tjälknöl och kalops.

Upload Image...
Upload Image...

Bogrulle

Bogrullen sitter på djurets främre del. Detaljen har god smak och passar bra till att steka på låg temperatur under en längre period. Tunt skivad passar den även väldigt bra som råvaran till klassikern sjömansbiff.

Charlottenstek

Charlottensteken sitter på djurets bakre del, efter biffraden. Detaljen har ganska grova fiber med mycket smak. Den passar bra till att grilla hel på låg temperatur eller i ugn precis som med en rostbiff.

Upload Image...

Flankstek

Flanksteken sitter i anslutning till bringan och fransyskan. Detaljen är avlång och tunn vilket gör att den passar bra till att steka och grilla. Den är utmärkt att använda till stroganoff.

Flat iron steak

Flat iron Steak sitter på bogbladet på djurets framdel. Det är en detalj med många namn, t.ex. butlers steak och luffarbiff. Flat iron steak har en djup och kraftig smak och behöver lång mörning för att komma till sin rätt. Möra gärna den i vakuumförpackningen till bäst-före-datum innan ni tillagar eller fryser in den. Flat iron steak passar bra att grilla eller att steka i panna.

Fransyska

Fransyskan sitter på lårets framsida mellan innanlåret och ytterlåret. Den består ursprungligen av fyra olika muskler som kan detaljstyckas. Det är en mager styckningsdetalj som gärna kan möras extra i vakuumförpackningen. Passar bäst som stek.

Innanlår

Innanlåret sitter på lårets insida. Är en detalj som framhävs bäst på kort tillagningstid. Klassiska rätter är lövbiff, råbiff och sjömansbiff.

Njurtapp

Njurtappen är en V-formad muskel som sitter djupt inne vid mellangärdet. Den får jobba hårt och har därför en kraftig, god köttsmak. Servera den hårt grillad i hög värme under kort tid för bästa smakupplevelse.

Rostbiff

Rostbiffen sitter på djurets bakre ryggparti bakom biffraden. Rostbiffens köttsmak och mörhet gör att den passar bra som stek. Klassiskt serveras den kallskuren.

Upload Image...

Rumpstek

Rumpsteken sitter som en förlängning på ytterlåret. Är mörare än själva ytterlåret och kan liknas vid en biff och kan därför tillagas på samma sätt som Ryggbiffen.

Köttkategori – Långkok

Bringa

Bringan är oxens bröstmuskulatur, den har ett högt fettinnehåll. Styckningsdetaljen passar bäst till långkok och får mycket smak av fettinnehållet. Tips: Det är gott att rimma bringan innan tillagning.

Upload Image...

Brisket

Brisket är främre delen av oxens bröstmuskulatur och kallas även för spetsbringa. Styckningsdetaljen behöver precis som bringan lång tillagningstid. För inspiration kolla gärna på recept från USA, där brisket är en väldigt populär detalj

Högrev

Högreven sitter på främre delen av ryggpartiet mellan hals och Entrecote. Högrev är uppbyggd av grova muskelfibrer med fin marmorering, vilket ger en väldigt fin smak något som tydligt framkommer vid långkok (bräsering). Klassiska rätter är Boeuf Bourguignon, kalops.

Lägg

Läggen är oxens ben som passar bäst till långkok (bräsering). Vi levererat den skivad med ben. Benen ger mycket smak och nyckeln till en fantastisk sås. Klassisk rätt är Osso buco.

Oxkind

Oxkinden sitter som namnet säger på oxens huvud. Oxkinden passar bäst till långkok (bräsering) på grund av sin grova muskelstruktur. Bryn oxkinden hårt i panna med smör bräsera sedan med vin och mire poix, bouquet garni.

Oxsvans

Oxsvansen är en styckningsdetalj med mycket smak. Den passar utmärkt till långkok, som basen till en sås eller en ragu. Vi levererar oxsvansen sågad i ca 3 cm bitar. När ni tillagar den bryn den först på plåt i ugnen, bräsera sedan den uppåt 4 h i rödvin, vatten, mire poix och bouquet garni.

Rulle

Rullen sitter mellan ytterlår och innerlår på lårets baksida.  Är en detalj med fin form och med mycket bindväv, vilket gör att den behöver lång tillagningstid. Rullen passar bra till saltrulle, tjälknöl och tunt skivad till sjömansbiff.

Tunga

Oxens tunga är klassisk svensk husmanskost. Koka eller bräsera den i upp till 2-3 timmar och servera med kokt potatis och ett syrligt tillbehör.

Ytterlår

Ytterlåret är muskeln som sitter på utsidan av oxens bakben. Detaljen är mager och behöver ofta en lång tillagningstid för att blir riktigt mört. Ytterlåret passar bra till chili con carne och stroganoff.

Köttkategori – Färs

Färs

Vi har valt att grovmala vår färs eftersom att det ger en struktur och mer smak.

Upload Image...

Denna sida är under konstruktion.