Styckningsdetaljer Gris

När vi styckar grisen fördelas den i ca 8 lådor per gris med ca 8 kg per låda.  Nedan beskriver vi varje styckningsdetalj och innehållet i respektive låda.

En låda innehåller alltid:

  • Karré
  • Kotletter
  • Skinkstek
  • Färs
  • Revben
  • Grissida
  • Bog

Övriga detaljer som varierar är filé, lägg (ingår i fyra lådor), griskind, grisfötter (beställs separat)

Upload Image...

Bog

Bogen är grisens skuldra. Detaljen levereras i bit med ben och svål. Denna detalj kan helstekas eller saltas ner och användas till bogfläsk.

Filé

Filén sitter under kotlettraden. Det är den detaljen som det finns minst av på grisen och tur är det för den är ganska tråkig. Detaljen levereras i bit. Grilla eller stek den hel eller i medaljonger.

 

Upload Image...
Upload Image...

Grisfötter

En sann svensk gammal delikatess som har försvunnit mer och mer från dagens matbord. Grisfötter ingår inte som standard i grislådan. Kontakta oss gärna om ni har intresse av att köpa grisfötter.

Griskind

Griskinden sitter som namnet säger på grisens huvud. Griskinden passar bäst till långkok (bräsering) på grund av sin grova muskelstruktur. När kinden får tillräckligt mycket tid och kärlek blir den kanske djurets absolut bästa del. En äkta delikatess.

 

Upload Image...
Upload Image...

Grissida

Grissidan är den bakre delen av sidan på grisen som levereras med svål. Detta är en detalj med många användningsområden. Det är råvaran till sidfläsk, ribbestek och används i många klassiska svenska husmanskosträtter bland annat ärtsoppa, stekt fläsk med löksås och tillbehör till skånsk äggakaka.

 

 Karré

Karrén sitter på grisens nacke och levereras i bit med ben och fettkappa. Den fina marmoreringen ger god saftig smak. Karrén kan tillagas på flera olika sätt, t.ex. kan den helstekas i ugn i låg temperatur i 3-4 timmar tills den faller isär (pulled pork) eller marineras och grillas i skivor.

Upload Image...
Upload Image...

Kotlett

Kotletten sitter på grisen rygg. Detaljen levereras skivad med ben och fettkappa. Steks eller grillas på högvärme så att det blir en fin stekyta.

 

Lägg

Läggen är grisens ben och passar bäst till långkok. Detaljen levereras hel. En klassisk rätt är fläsklägg med rotmos. Tips: Spara gärna fonden och använd den som bas till ärtsoppa.

Upload Image...
Upload Image...

Revben

Revbenen är den främre delen av grisen sida, vilken är tjockare än resterande del. Detaljen levereras med ben. Tillagas bäst genom att saltas, kokas till den är mör för att sedan grillas knaprig. Innan servering penslas den med glaze

 

Skinkstek

Skinksteken sitter på grisens bakdel. Är den klassiska steken på grisen som passar bra att helstekas eller att användas som julskinka.

Upload Image...