Porterstek
En klassisk söndagsstek. God att servera med nykokt potatis och krispiga grönsaker.

Portioner 4 portioner
Tillagningstid 2 timmar
Ingredienser
- 700 g Bog alternativt fransyska eller högrev
- 2 st gul lök, i klyftor
- 33 cl Porter
- 1 dl svartvinsbärssaft, koncentrerad
- 1 dl kinesisk soja
- 1 st fond du chef, ox
- 12 st enbär
- 1 tsk torkad timjan
- 3 msk vetemjöl
- 1,5 dl vispgrädde
- Salt
- vitpeppar
Instruktioner
- Klappa in den putsade köttbiten med salt och vitpeppar. Bryn den runt om i en gryta. Tillsätt de klyftade lökarna.
- Häll på porter, svartvinbärssaft, soja och fond du chef.
- Mortla enbär och timjan och tillsätt till grytan.
- Låt sjuda på svag värme. Kontrollera temperaturen och dra av från värmen vid 52-54 grader.
- Låt steken ligga kvar i skyn till innertemperaturen når 58-60 grader. Lägg den därefter i folie och låt vila en stund.
- Sila spadet och red av med vetemjöl utrört i vispgrädde. Spara löken.
- Skär upp köttet, strö över flingsalt och nymalen vitpeppar.
- Servera med såsen, löken, svartvinbärsgele, kokt potatis och haricot verts. Smaklig måltid!