En klassisk mustig gryta från den franska regionen Bourgogne.
Boeuf Bourguignon

Ingredienser
- 1 kg Högrev alternativt fransyska, ytterlår
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk Tomatpuré
- 5 dl rött vin , självklart från Bourguignon
- 5 dl ox-/kalvbuljong
- 2 st lagerblad
- 3 st morötter , slantade
- 2 tsk torkad timjan
- 2 paket bacon
- 500 g Champinjoner
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 burk syltlök
- 1 kruka persilja
- Svartpeppar
Instruktioner
- Skär köttet i tärningar
- Bryn runt om i smör och olja
- Lägg över i en gryta med lock och pudra över mjölet blanda och tillsätt tomatpuré. Låt det fräsa en stund
- Deglasera stekpannan med röd vinet och häll det över köttet och tillsätt buljong
- Dela upp champinjoner i fjärdedelar och skär bacon. Fräs detta i smör, vitlök och timjan. Häll det i grytan
- Lägg i lagerblad, morotsslantar och syltlök. Låt grytan putra på medelvärme i ca 2 h. Rör om då och då och tillsätt vid behov mer buljong.
- Vid servering smaka av med svartpeppar, strö över hackad persilja och servera sedan med kokt potatis som med fördel kan vara pressad
Receptanteckningar
Tips
- Skär köttbitarna i 3x3 cm